Steg for steg

Om du er en av de heldige som har fått studieplass på Marin teknikk til høsten, eller om du venter på resultatene fra årets opptak, mens du steker på et svaberg i sommer, så har vi laget en passende guide til deg. Her har vi samlet den viktigste informasjonen for å få en bra start på din nye studietilværelse her på Marin Teknikk (og NTNU generelt).

1. Finn et sted å bo

Dette kan være vanskelig. Det er derfor lurt å være tidlig ute for å få tak i de beste hyblene. Som student ved institutt for Marin teknikk vil undervisningen foregå på Gløshaugen og på MTS (marinteknisk senter).

 

Områdene Singsaker, Berg, Bakklandet, Elgeseter og Lerkendal er verd å legge merke til. De har gangavstand til både Gløshaugen, Tyholt og sentrum. De har også et omfattende tilbud av hybler, kollektiv og leiligheter

 

 

Det er flere alternativer til hvordan du skal få deg en hybel:

 

Kjøp:

Det er lett å finne fine og sentrale boliger som selges om sommeren. Problemet er at dette koster mye penger, og det er kanskje greit å bli litt kjent med byen før en gjør en så stor investering?

Fordeler: Kjøpers marked. Lønnsomt så lenge renteutgiftene er lavere enn leieutgiftene.

Ulemper: Har du råd til å betale både renter og avdrag?

 

Private utleiere:

Det finnes mange enkeltpersoner som leier bort enkelthybler og leiligheter. De fleste hyblene finner du her:
finn.no og
 hybel.no

Fordeler: Kan finne sentrale hybler/kollektiv til en hyggelig pris, det finnes et stort utvalg.

Ulemper: Ikke alle utleiere er like seriøse, du må dra på visning.

 

Samskipnadens studentboliger:

Samskipnaden er en stiftelse som betales av og drives for studentene. Gå inn på http://www.boligtorget.no/sit/ og søk plass så fort som mulig for å sikre deg en plass i køen. Du kan ikke regne med å få plass selv om det står at det er ledige hybler på nettsidene. De fungerer ikke alltid og utenlandsstudentene blir prioritert, men er du tidlig ute er sjansene store for at du får deg studentbolig. Det er erfaringsmessig veldig greit å ha en søknad inne dersom du ikke finner noe annet.

Fordeler: Mange sentrale hybler, kort oppsigelsestid, raskt internett (NTNU-nett).

Ulemper: ”Umulig” å få plass i juli/august.

 

Singsaker studenhjem:

Singsaker studenhjem huser 110 sivilingeniører og ligger sentralt til mellom Gløshaugen og Tyholt. Gå inn på deres hjemmesider for mer informasjon.
Fordeler:
 Sentralt, sosialt.
Ulemper:
 Dyrt, mindre alenetid.

 

Dersom du ikke klarer å skaffe deg et sted å bo er det ingen grunn til stor bekymring. I Trondheim er det "tak over hodet"-garanti for studentene; sjekk ut studiebyen.no for mer informasjon.

2. Søk lånekassen & betal semesteravgift

Studentweb:

Her skal du: 

- Betale semesteravgift

- Bekrefte utdanningsplanen

Det er først når du har betalt semesteravgiften at du får stipend og lån, tilgang til student-mail og semesterkort. 

 

Semesterkort: 

 Semesterkortet, som fungerer som bevis på at du er student, gir deg ulike rabatter på buss, tog og andre tjenester. Semesterkortet er elektronisk, og du får tilgang til det ved å laste ned appen "Studentbevis". Her logger du inn med ditt NTNU-brukernavn og passord. For å aktivisere bilde i denne appen må du godkjenne bildebruk inne på studentweb. Hvis du ikke har smarttelefon eller av andre årsaker ønsker semesterkort i papirutgave kan du ta kontakt med  studentservice@adm.ntnu.no. Semesterkortet er først aktivt etter semesteravgiften er betalt. 

 

Studentkort:

Når du har fått semesterkortet ditt kan du få studiebevis. Dette får du ved Fellestjenesten i sentralbygget på Gløshaugen, vis a vis Sit-kiosken. Studiebeviset brukes som adgangskort til ytterdører og datasaler på NTNU, printere, lånekort på universitetsbiblioteket og det kan også brukes som legitimasjon ved NTNU. Dessverre er det bare én luke hvor du får tatt bilde og de utsteder kortet, så her blir det fort lang kø. Det er derfor smart å være tidlig ute med å skaffe deg studiebeviset for å unngå kø. Husk å ta med semesterkort og legitimasjon når du skal hente dette. 

NB! Du må også aktivere kortet ditt i resepsjonen på MTS. 

 

Lånekassen:

Når semesteravgiften er betalt kan du søke om studielån. Dette fordi Lånekassen ikke utbetaler lånet ditt før NTNU har registrert at du har betalt semesteravgiften. Det kan være opptil 8 ukers ventetid hos Lånekassa rundt studiestart, det anbefales derfor å søke så snart som mulig, da det er mange utgifter i starten av semesteret. Gå inn på lånekassens nettsøknad og følg instruksene. Det kan også nevnes at dersom du søker lån er det rentefritt hele studietiden.

3. Skolestart

 

Innsida & mail: 

Det kommer mye viktig informasjon de første ukene på skolen. Det er derfor viktig at du får tilgang til skolens IT-system. Etter registrering på studentweb, kan din brukerkonto aktiveres. Dette gir deg tilgang til å logge inn på innsida, hvor du har ulike tjenester som mail, Office 365, ItsLearning og diverse programvare. Denne siden er ikke så viktig i Teknostartukene, men kommer til å bli hyppig brukt i tiden etter når fagene er igang for fullt. 

 

Forkurs: 

Skolen arrangerer oppfrisknings-/forkurs i matte og kjemi. Mattekurset varer en uke og er beregnet som en oppfriskning av mattekunnskapene fra videregående. Oppfriskningskurset kan spare deg for mye hodebry de første månedene dersom du ikke har tenkt på tangens og integralregning på et år eller to.

Mer informasjon om kurset finner du her.

 

Fagforeninger:

Medlemskap i fagforeninger kan være en god investering. De reelle alternativene er Tekna og NITO. Medlemskap vil innebære fordeler som forsikring, kurs og abonnement på Teknisk Ukeblad. Medlemskap i Tekna koster 150 kr i semesteret og du blir da tilbudt valgfri gratis forsikring (pc-, innbo eller reiseforsikring (kr 300 pr år)) gjennom Gjensidige mm. NITO koster 300 kr for hele studieperioden, men her er det kun mulighet for gratis pc-forsikring.

 

NTNU-Idrett:

NTNUI er Norges største og mest allsidige idrettsforening. Som student kan du bli medlem for en relativt billig penge; 1000 kr i semesteret og 1700 kr for et helt studieår. Dette gir gratis adgang til idrettssentrene på Gløshaugen, Dragvoll og Portalen v/Solsiden. Det kan være nokså fullt på ettermiddag og kveldstid, men sett opp i mot prisen er det fortsatt veldig attraktivt. Medlemskap er en forutsetning dersom du ønsker å være med i noen av undergruppene til NTNUI. For å bli medlem tar du med deg semesterkortet og studiebeviset ditt og kjøper medlemskort i vakta på Idrettsbygget Gløshaugen eller på Dragvoll Idrettssenter. 

 

Til slutt:

Dersom du har klart å komme deg gjennom punktene ovenfor begynner du å bli klar for studentlivet i Trondheim. Semesteret starter med Teknostart. Dette er to uker som skal gi deg en ”rolig” start på året. Dette er også fadderperioden din. I løpet av denne perioden har Mannhullet satt opp et program som vil by på mye moro. Du vil blant annet bli kjent med Skipslogen, Marin sin egen kjeller. Det anbefales å delta på aktivitetene som er satt opp i fadderperioden, da dette kan gi deg mange nye venner, samt at klassen blir en godt sammensveiset gjeng. I tillegg er det greit å bli kjent med litt eldre studenter som kan dele erfaringer og komme med tips. Hvis det fortsatt er noe du lurer på er det bare å sende en mail til styret@mannhullet.no. Vi sees til høsten! :)

 

4. Finn ut mer

Les mer om dine første uker på http://nyitrondheim.no/

Last ned Online Notifier for å motta varsler om hva som skjer i Mannhullet m.m.!